nedeľa 27. novembra 2016

Dubčeky - nový pokus o Dubčekove rožky


     Pletenky, ktoré som robila minule, vraj chuťovo dosť pripomínali Dubčekove rožky. To ma fakt potešilo,
lebo už som začala rezignovať. Vlastne som už uverila, že zmizli z tohto sveta bez stopy.
Údajne to bývalo tak, že pracovníci pripravili a odvážili suroviny, spojili ich v miesiči, potom prišiel majster a pridal do miesiaceho sa cesta ešte jednu surovinu... "No a čo to bolo?" Strašne som vyzvedala. Sklamanie ma však prevalcovalo, keď som sa dozvedela, že "To sme veru my nevedeli! "
Tento rozhovor pre mňa urobila Andrea, bývalá študentka, s ktorou sme sa "stretli" na FB. Má v rodine príbuznú, ktorá pracovala v pekárni.
Takže svoje vyzvedanie a pátranie vzdávam. Keď to nejde, tak to nejde! Piecť sa však  bude tak či tak.
     Tieto rožky som robila podľa receptu Raňajkové pletenky, keď teda pripomínali Dubčekove rožky. Rožky som robila veľké, ale tie originálne Dubčeky boli asi ešte väčšie, inak zamotané a úúúžasnéééé .


Čo na to:

kvások
100 ml mlieko
20 g droždie (čerstvé)
1 KL cukor
50 g hladká múka ...... necháme ho kysnúť cca 40 min.
ďalej:
200 ml voda
1 KL soľ
1 žĺtok
300 g múka chlebová pšeničná
200 g hladká (nulka)
60 g oleja
10 g kvalitnej masti
40 g tang zhongu (TZ)


Ako na to:

Na prípravu tang zhongu potrebujeme hladkú múku a vodu, pričom dodržíme ich pomer   1 :  5 . Takže  rozhabarkujeme 20 g múky so 100 g vody, dostaneme 120 g TZ . Rozhabarkaovanú zmes v kastróliku dáme na sporák a zmes miešame. Rýchlo začne hustnúť, preto plameň znížime a neustále miešame, pričom občas dáme mimo horáka, aby sa zmes príliš nezohriala. Mala by mať max. teplotu 70°C. Pekne zhustnutý TZ dáme vychladnúť. Nespotrebovaný uložíme v chladničke (má výdrž cca do 3 dní)  alebo ho vyhodíme.
Pred pečením si ešte pripravíme kvások-omládok z uvedených ingrediencií a necháme ho vykysnúť 40 min.

Múku preosejeme. Do nádoby domácej pekárne dáme vodu, odvážený TZ, ktorý vo vode rozhabarkujeme, prilejeme kvások, žĺtok, vsypeme múku, soľ a spustíme pekáreň. Počas miesenia, keď vidíme, že múka nasala kvapalinu, prilejeme aj olej a masť. 
Pekáreň necháme miesiť na programe CESTO a program stopneme o 15 min skôr. 
Cesto vyklopíme na dosku a rozdelíme ho na 8 - 9  rovnakých častí, ktoré sformujeme do bochníčkov a necháme chvíľu postáť. 
Potom bochníčky rozvaľkáme a cesto zmotáme do rohlíkov.  Je viacero spôsobov na ich motanie a preto sa môže každý rozhodnúť podľa seba, ktorý spôsob mu vyhovuje viac. Rozvaľkanie bochníčka do tvaru elipsy a následné zmotanie, ktoré pripomína tvarovanie knedle, alebo rozvaľkanie bochníčka do tvaru trojuholníka a následné stáčanie od základne ku špicu, ktorý stále naťahujeme sú  dva obvyklé spôsoby tvarovania, ale obidva si vyžadujú po zmotaní cesta ešte konečné vyšúľanie rožka na nepomúčenej doske. 

Vytvarované rožky kladieme na plech s papierom na pečenie a zahneme ich do oblúka. Mne sa na plech zmestili po štyri kusy. 

Necháme ich 20 - 30 minút dokysnúť. Počas toho ich potrieme zmesou rozšľahaného vajca a lyžice mlieka, posypeme ich soľou a makom alebo rascou.
Pečieme ich vo vyhriatej rúre 230°- 220°C / 20 - 25 min ( po 5 min. znížime na 200°C) so zaparením a postriekaním celého plechu.

Po vybratí z rúry ich uložíme tak, aby sa chladili z každej strany a jemne ich postriekame vodou (nie je podmienkou).





Prosím, ak náhodou práve Vy odskúšate recept s nejakou odchýlkou a dosiahnete nuance, ktorá robí rohlík dubčekom, dajte mi, prosím vedieť.

Žiadne komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...